Company Logo

1,2 procentų parama

Ugdymas karjerai

Mokyklos muziejus

Lankytojai

819169
Šiandien
Vakar
Šią savaitę
Praėjusią savaitę
Šis mėnuo
Praėjęs mėnuo
Iš viso
27
34
406
818119
2579
10179
819169
Jūsų IP: 3.88.185.100
Laikas: 2024-03-29 04:52:10
Visitors Counter

Elektroninis dienynas

LIONS QUEST

NŠA

Sveikatiada

Vaikų linija

Tėvų linija

Vyturys

„Skaitmeninių „Vyturio“ knygų biblioteka“

Mokyklų aprūpinimas

Bendradarbiavimas

ERASMUS+ projektas

3 Large1 Large2 Large

  Laikrasciui LargeNevarėnų pagrindinė mokykla nuo 2019 metų rugsėjo mėnesio įsitraukė į Erasmus+ projektą „Išnykusių vietų (objektų) ieškojimas“. Šio projekto partneriai yra Čekijos Polevsko pradinė ir Latvijos Tirza pagrindinė mokyklos. Projekte dalyvauja 9 – 13 metų Nevarėnų pagrindinės mokyklos mokiniai, jiems padeda istorijos mokytoja Neringa Račkauskienė, šokio mokytoja Inga Budginienė, anglų kalbos mokytoja Kristina Daškevičiūtė ir projekto koordinatorė - vokiečių kalbos mokytoja Indrė Kuprijanovienė.

Projekto tikslas – išnykusių vietovių ieškojimas miestelyje ar seniūnijoje, kurių aplinkoje yra mokykla. Nuo 2019 metų rugsėjo mėnesio buvo atlikta nemažai veiklų. Pirmiausia vyko video konferencija – susipažinimas su šalimis partnerėmis. Mūsų ir kitų šalių mokiniai pristatė savo gyvenamąją vietą, papasakojo apie savo mokyklą ir šalį.

Šiam projektui įgyvendinti buvo skirta užduotis, sukurti emblemą. Gražiausio piešinio nugalėtoja tapo mūsų mokyklos mokinė Julija Dargytė. Jos piešinys yra šio projekto ženklas.Prieš šv. Kalėdas vyko video konferencija, kurios metu kiekviena šalis turėjo pristatyti savo gyvenamojo regiono tradicijas ir papročius etnokultūrine tema „Kaip mūsų seneliai šventė Kalėdas“. Taip pat buvo kuriami kalėdiniai atvirukai, kuriuos siuntėme partneriams.

Kadangi šių metų pavasarį dėl koronaviruso plitimo visoje Lietuvos teritorijoje prasidėjo karantinas, projekto veikla buvo sustabdyta. O nuo rugsėjo mėnesio, prasidėjus naujiems mokslo metams, projektas vėl yra tęsiamas. Pradėtos organizuoti išvykos po Nevarėnų miestelį ir seniūniją, skirtos išnykusių vietų, istorinių vietų paieškoms. Pirmiausia apsilankėme miestelio senosiose kapinaitėse, dar vadinamose Rimkaus arba mažosiomis. Yra žinoma, kad šiose kapinaitėse 1602 metais grafas Zabiela pastatė medinę Jėzaus Nukryžiuotojo bažnyčią. Tai buvo nedidelė bažnytėlė, šiaudiniu stogu. Manoma, kad ji sudegė. Šiuo metu yra išlikę tik kapai ir kryžius, žymintis altoriaus vietą.

Kita pažintinė išvyka vyko Tučiuose. Vykome į etnografinę Elenos Mažeikienės sodybą – muziejų. Mus pasitiko kraštotyrininkė Elena Mažeikienė bei jos dukra Janina Jankauskiene (Tėvynės pažinimo draugijos pirmininkė). Aprodžiusios sodybą, mokiniams papasakojo apie senuosius lietuvių amatus: audimą, verpimą, pynimą ir kt., parodė buities apyvokos daiktus, kurie šiandien vaikams yra įdomūs ir neįprasti. Po to, vykome į Tučiuose esantį koplytėlių parką – kapinaites. Pasak legendos, šiose kapinaitėse stovėjo pirmoji Nerimdaičių miestelio bažnyčia, statyta XVIII amžiuje. Anot E. Mažeikienės, šiose kapinaitėse vyksta neįprasti dalykai, žmonės iš visos Lietuvos veža koplytėles, jas pastato, o vėliau lanko.

Susipažinę su Tučių kaimo kultūriniu palikimu, vykome į Juozapavo dvaro parką. Šiame parke dar XIX a. stovėjo trijų aukštų dvaro rūmai, keletas ūkinių pastatų ir nedidelė cerkvė. Dvarą įkūrė dvarininkas Čepinskis. Po Antrojo pasaulinio karo 1946 metais rūmai buvo sugriauti. Šiuo metu yra išlikęs tik parkas ir cerkvė. Parkui nuo 1986 metų yra suteiktas vietinės reikšmės gamtos paminklo statusas.

Pagal projekto veiklas, kitos pažintinės išvykos turėjo būti organizuojamos į Latvijos ir Čekijos mokyklas, o šalys partnerės turėjo taip pat apsilankyti ir mūsų mokykloje, tačiau dėl šių dienų situacijos pasaulyje, kelionės nebus organizuojamos. Kitos pagal projektą numatytos veiklos iki projekto pabaigos vyks nuotoliniu būdu – vaizdo konferencijomis.

Šiuo metu projekto grupė kuria kalendorių, lankstinukus ir kitą informacinę medžiagą, organizuoja vaikams edukacinius užsiėmimus apie istorines Nevarėnų miestelio ir visos seniūnijos vietas, kurios bus pristatytos mokyklos ir miestelio bendruomenei.

Kadangi projektas beveik baigiasi, galime pasidžiaugti, kad pažintinės veiklos, bendravimas su kitomis šalimis, suteikė mokiniams neįkainojamos patirties. Mokiniai turėjo galimybę „gyvai“ susipažinti su istorinėmis vietomis Nevarėnų seniūnijoje, pažinti kitų šalių istoriją ir kultūrą. Projekto metu įgytos žinios bus naudojamos istorijos, geografijos, anglų ir vokiečių kalbų pamokose.

 

Indrė Kuprijanovienė

 

1._conferen_Large
1_Large
1_vieta-3_Large
1_vieta_7_Large
1vieta-2_Large
2_Large
3_Large
6._emblemos_Large
Cerkve_Large
isnykusios7_Large
kaled_Large
konf_10-091_Large
konf_2_Large
Laikrasciui_Large
Tuciai10_Large
Tuciai3_Large
Tuciai7_Large
Tuciai8_Large
01/18 
start stop bwd fwd

 




Visos teisės saugomos © Kopijuoti informaciją draudžiama. Tikrinta XHTML and CSS.